Wat begon als een zoektocht naar ontwikkeling, leidde tot concrete inzichten en actie. HR-adviseur Birgit van Eeden vertelt hoe Henk van Tongeren Water & Techniek BV het traject van Leercultuur MKB Gelderland heeft ervaren.
Kun je in het kort beschrijven wat jullie bedrijf doet?
“Henk van Tongeren Water & Techniek is een familiebedrijf dat al meer dan 75 jaar zijn sporen heeft verdiend in bronbemaling en duurzaam watermanagement. Bij vrijwel elk bouwproject waar grondwerkzaamheden plaatsvinden, is bronbemaling nodig – denk aan de aanleg van tunnels, woonwijken of zwembaden. Wij zorgen voor een droge bouwkuip en een betrouwbare verlaging van grondwaterstanden. Ons bedrijf telt 100 medewerkers, waaronder bronbemalers, uitvoerders en monteurs.”
Wat was het doel van jullie deelname aan Leercultuur MKB?
“Henk van Tongeren Water & Techniek is een groeiende organisatie. Dit gaat hand in hand met verdere professionalisering. Ook voor de afdeling HR. Op 1 januari 2024 ben ik in dienst getreden met het verzoek om deze groei en professionalisering op de afdeling HR in te zetten en te borgen. In het eerste kwartaal heb ik kennis gemaakt met Suzanne Reep, leercultuurcoach. En samen hebben wij bekeken wat we voor elkaar konden betekenen. We kwamen uit op extra ondersteuning voor leidinggevenden. Hoe voer je bijvoorbeeld een goed (voortgangs)gesprek met je medewerkers?
Suzanne heeft een korte training gegeven waarmee de leidinggevenden aan de slag konden. Daarnaast hebben we samen een aantal keer gespard over HR-gerelateerde zaken.”
Wat heeft deelname jullie organisatie opgeleverd? Welke inzichten of inspiratie hebben jullie opgedaan?
“Leidinggevenden hebben handvatten gekregen voor het voeren van gesprekken met medewerkers. Een bijkomend voordeel van het contact met Leercultuur/Suzanne Reep is de kennismaking met andere technische bedrijven uit de regio. Hieruit bleek al snel dat we allemaal moeite hebben met het vinden en behouden van het juiste technische personeel. De onderlinge uitwisseling over hoe elk bedrijf hier mee omgaat is waardevol. Elk kwartaal gingen we in gesprek over een vooraf vastgesteld thema. Tijdens deze uitwisseling konden we op een ongedwongen manier van elkaar leren en nieuwe ideeën opdoen.”
Zijn er concrete voorbeelden van leereffecten of veranderingen in de leercultuur binnen jullie organisatie naar aanleiding van dit project?
“Door met de leidinggevenden het belang van goede en duidelijke communicatie te bespreken én dit via oefeningen tastbaar te maken, zijn zij zich nu bewuster van het effect daarvan. Ze passen deze inzichten dagelijks toe in gesprekken. Of dat nu met medewerkers, leveranciers of klanten is.
Heldere communicatie blijft een belangrijke basis om verdere professionalisering mogelijk te maken. Als iedereen weet waarom iets gebeurt, met welk doel en wat dat voor hen betekent, kun je eventuele “bezwaren” al in een vroeg stadium tackelen.
En als je daarnaast zorgt voor een veilige omgeving waarin iedereen zijn of haar mening op een respectvolle manier kan uiten, dan is er niets wat de verdere groei en ontwikkeling van de organisatie nog in de weg staat. Op welk gebied dan ook.”
Wat willen jullie de organisatie van Leercultuur MKB meegeven voor een volgende editie?
‘’De bijeenkomsten rondom een centraal thema zijn zeer waardevol. Wij hopen dan ook dat ze ook komend jaar weer worden georganiseerd. Niet alleen vanwege de kennis die daar gedeeld wordt, maar ook voor de ontmoeting met anderen. Je weet nooit wanneer je elkaar in de toekomst nodig kunt hebben.”
Wat zou je tegen bedrijven willen zeggen die erover denken om mee te doen met Leercultuur MKB?
“Ik zou zeggen doen! Het brengt je altijd iets.”